Life Coaching: Οι παγιδες, οι ευκαιριες, τα αποτελεσματα

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι Life Coaches ξεπετάγονται σαν τα μυρμήγκια από παντού. Υπόσχονται στους ανθρώπους ότι θα τους βοηθήσουν να βρουν την απόλυτη ευτυχία, ότι θα λύσουν όλα τα προβλήματά τους, ότι θα έχουν τη ζωή που ονειρεύονται. Πόσοι όμως ασχολούνται πραγματικά με τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους; Πόσοι τον υποστηρίζουν και τον βοηθούν να ξεκλειδώσει τις απεριόριστες δυνατότητες που έχει μέσα του; Πόσοι έχουν ενσυναίσθηση και πόσοι έχουν κάνει ήδη (και συνεχίζουν να κάνουν) εσωτερική εργασία, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά στον πελάτη; Φυσικά και υπάρχουν τέτοιοι, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν επιλέγετε έναν επαγγελματία Coach.

 

Γιατί το Coaching έχει ραγδαία εξέλιξη;

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να αφήσουν πίσω τις περιοριστικές πεποιθήσεις που τους ακολουθούν από την παιδική τους ηλικία (τα «πρέπει») και να ακολουθήσουν τη ζωή που θέλουν. Εδώ βέβαια δεν αρκεί η συνειδητοποίηση μόνο, χρειάζεται πολλή δουλειά και σε βάθος.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι το να πετύχουν κάτι σήμερα είναι πιο εύκολο απ΄ ότι τα προηγούμενα χρόνια, διότι αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας και υπάρχουν πολλές πηγές για να πάρουμε έμπνευση ώστε να επενδύσουμε σε εμάς και στα όνειρά μας.

 

Ο Coach – απάτη

Πότε ένας Coach εξαπατά τον πελάτη και είναι ψεύτικος; Οταν εκμεταλλεύεται τους ανθρώπους, δεν τηρεί των κώδικα ηθικής και δεν σέβεται αυτόν που έχει απέναντί του.

 

Το συγκλονιστικό στοιχείο

Kάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, είναι μία μοναδική προσωπικότητα. Παρότι μπορεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες καταστάσεις με άλλους, εντούτοις χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση, γιατί τις δέχεται στη ζωή του και τις αντιλαμβάνεται διαφορετικά.

Και αυτό είναι το στοιχείο που κάνει το Coaching συγκλονιστικό. Αν και τα εργαλεία, η μεθοδολογία και οι τεχνικές παραμένουν τα ίδια, η διαφορετικότητα της κάθε ψυχής κάνει την κάθε περίπτωση μοναδική στον χειρισμό της.

Το επίσης μαγικό είναι ότι ο Coach εκ των πραγμάτων συνεχίζει να αναπτύσσεται πνευματικά, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται εσωτερικά. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Είναι δυνατόν ο άνθρωπος που φιλοδοξεί να βοηθήσει άλλους ανθρώπους να παραμείνει στάσιμος;

 

Τι κάνει ο Coach;

Είναι εκείνος ο επαγγελματίας – ειδικός, που βοηθάει τον άνθρωπο να πετύχει τους στόχους τους σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής του με τις γνώσεις, τα εργαλεία που χρησιμοποιεί και από άλλες επιστήμες, αλλά και με βάση την εκπαίδευση και την εμπειρία του.

 

Ποιοι είναι οι πελάτες του Coaching;

Δυνητικά όλοι οι άνθρωποι! Ολοι κάποια στιγμή ενδεχομένως να χρειαστούμε βοήθεια, προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε μία κατάσταση, μία υποστήριξη για να ξεκολλήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά, να εμπνευστούμε για ένα νέο ξεκίνημα και να πάρουμε ενέργεια.

 

Οι κυριότερες ερωτήσεις

Πού είσαι σήμερα σε σχέση με το πού θα ήθελες να ήσουν; Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Τι σε εμποδίζει να προχωρήσεις; Γιατί δεν ξεκινάς τώρα; Ποια είναι τα όνειρά σου; Αυτές οι ερωτήσεις είναι ενδεικτικές για να καταλάβετε το πού επικεντρώνεται το coaching. Μόνο όταν οι στόχοι ορίζονται με σαφήνεια, βοηθούν τον πελάτη να έχει αποτελέσματα. Γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε σωστά.