Πως φτανω βαθια στον εαυτο μου για να βρω λυσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιδρούν με φόβο ή σύγχυση μπροστά σε ένα πρόβλημα, χωρίς καν να προσπαθούν να κάνουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Και εδώ η δύναμη της σκέψης παίζει καθοριστικό ρόλο. Αν σκεφτείτε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, πιθανότατα θα μπλοκάρετε. Αν σκεφτείτε ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μια νέα πρόκληση, που θα σας φέρει πολλά και ανεκτίμητα δώρα για την ανάπτυξή σας, αυτομάτως έχετε κάνει ήδη το πρώτο βήμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρολογίας και συγγραφέα, Deepak Chopra, πρέπει να κάνετε τρεις ερωτήσεις στον εαυτό σας:

  1. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσω, να ανεχτώ ή να αποφύγω;
  2. Ποιον πρέπει να συμβουλευτώ που να έχει λύσει με επιτυχία αυτό το πρόβλημα;
  3. Πώς μπορώ να φτάσω πιο βαθιά μέσα στον εαυτό μου ώστε να βρω λύσεις;

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι στις δύο πρώτες ερωτήσεις, θα μπορέσετε να βρείτε ευκολότερα μια απάντηση, ακόμα κι αν ο νους σας δεν είναι συνηθισμένος να μπαίνει σ’ αυτή τη διαδικασία σκέψης. Με την τρίτη ερώτηση όμως τι γίνεται; Πώς θα μπορέσουμε να σκάψουμε τόσο βαθιά μέσα μας για να βρούμε τις λύσεις;

Καταρχάς να πιστέψετε ότι διαθέτετε σε ένα βαθύτερο επίπεδο όλο εκείνο το δυναμικό που χρειάζεται για τη δημιουργία νέων λύσεων. Είναι υψίστης σημασίας αυτό και δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά όλους τους τομείς της ζωής σας.

Μείνετε ήρεμοι για ένα μεγάλο διάστημα της ημέρας, αφοσιωθείτε στην αναπνοή σας, βοηθήστε το σώμα σας να ευθυγραμμιστεί με τον εγκέφαλο προκειμένου να αφήσει στην άκρη το άγχος. Πόσο πιο εύκολο μπορούν να προκύψουν λύσεις όταν διώξετε όλο αυτό το στρώμα του στρες που φωλιάζει στο σώμα σας…

Μέσα σ’ αυτή τη γαλήνη που βιώνετε, αναζητήστε τη λύση. Κάποιοι άνθρωποι προσεύχονται στον Θεό, κάποιοι απλώς ρωτούν το ανώτερο κομμάτι του εαυτού τους. Οι απαντήσεις έρχονται πάντα και η όλη εμπειρία αποκτά νόημα.

Μην είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους που πανικοβάλλονται και μπλοκάρουν. Είναι φυσικό να φοβάστε, όλοι φοβούνται. Το θέμα είναι το πώς το αντιμετωπίζετε. Και όπως λέει και πάλι ο Deepak Chopra «προσχωρήστε στη μειονότητα των ανθρώπων που βλέπουν ένα καθαρό μονοπάτι μακριά από το σκοτάδι, που κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να βγάλουν καθέναν από την κρίση και να τον οδηγήσουν σε ένα μέλλον γεμάτο φως».