Τα «κλειδια» διαχειρισης χρονου και ο ορισμος του σημαντικου

Πολλές φορές παραπονιόμαστε ότι δεν μας φτάνει ο χρόνος, ότι πνιγόμαστε. Οδηγούμαστε σε υπερβολές τύπου «μακάρι να είχε η ημέρα πάνω από 24 ώρες» και άλλα τέτοια που τα λέμε κυρίως για να ικανοποιούμε τον εαυτό μας και όχι γιατί ισχύουν στην πραγματικότητα. Αρκετοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαχείριση του χρόνου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το άγχος και να πιέζονται υπερβολικά. Ποια είναι τα δύο «κλειδιά» για να διαχειριστούμε τον χρόνο στο μέτρο που εξαρτάται από εμάς:

  1. Να βάλουμε προτεραιότητες βάσει τον στόχων μας
  2. Να αυτοπειθαρχήσουμε

Κατά έναν περίεργο τρόπο, πιστεύουμε ότι όλα στη ζωή μας είναι σημαντικά. Ότι πρέπει να γίνουν άμεσα, ότι είναι πολύ σημαντικά. Γιατί το κάνουμε αυτό; Επειδή αισθανόμαστε και εμείς σημαντικοί, παίρνοντας αξία από το έργο που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Νιώθουμε σημαντικοί επειδή μπορούμε να χειριστούμε δύσκολες (στο μυαλό μας) καταστάσεις και επίσης είναι ένας τρόπος να ξεφεύγουμε από την πραγματικότητα και από πράγματα που θέλουμε να αποφύγουμε. Καθορίστε λοιπόν τι είναι επείγον και σημαντικό σε σχέση με τους στόχους που έχετε θέσει σε προσωπικό, εργασιακό, κοινωνικό, πνευματικό επίπεδο.

Πώς χάνουμε χρόνο;

Αντί να ψάχνετε τι ρούχα θα φορέσετε το πρωί που ξυπνάτε, δεν θα ήταν πιο φρόνιμο να τα έχετε επιλέξει από το προηγούμενο βράδυ; Χάνετε χρόνο τον οποίο εύκολα μπορείτε να κερδίσετε. Πόσο χρόνο θα κερδίζαμε αν δεν ξοδεύαμε υπερβολικό χρόνο στα social media, στο ίντερνετ, σε άσκοπες συζητήσεις με συναδέλφους, σε τηλεφωνήματα που δεν είναι επείγοντα;

Καταγράψτε σε ένα χαρτί όλες τις πηγές απώλειας χρόνου που μπορείτε να σκεφτείτε, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη και αλλάξτε πλεύση. Τι μπορείτε να αλλάξετε άμεσα; Μην ξεχνάτε ότι οι ενέργειες σας πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία με τους στόχους σας και για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τους στόχους σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως, σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας κλέβει χρόνο και διορθώστε το. Επικεντρωθείτε στα ουσιαστικά και ξεφορτωθείτε τα άχρηστα και ό,τι δεν σας χρειάζεται.

Το coaching μπορεί να σας βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό να μάθετε να αξιοποιείτε τον χρόνο σας και να τον μετατρέπετε σε κινητήρια δύναμη για την προσωπική σας ανάπτυξη.