Ξεκινηστε να δινετε, ιδεες υπαρχουν πολλες

Να λοιπόν που μπορούν να προκύψουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προκειμένου να προσφέρεις κάτι σε έναν συνάνθρωπό σου που το έχει ανάγκη. Πριν από λίγες ημέρες, διάβασα μια ανάρτηση στο facebook του συγγραφέα Στέφανου Ξενάκη, που διηγήθηκε μία από τις γνωστές ανθρώπινες ιστορίες του ξεκινώντας από το «Πέμπτες Πλούτου».

Κόλλησα σ’ αυτό και μπήκα να δω τι είναι αυτή η σελίδα. Εκεί κόλλησα ακόμα περισσότερο. Ο εμπνευστής της σελίδας, Ντίνος Κεχαγιάς, σκεπτόμενος πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, του ήρθε η ιδέα για τις «Πέμπτες Πλούτου». Τι κάνουν τα μέλη της ομάδας; Κάθε εβδομάδα και συγκεκριμένα τις Πέμπτες, κάνουν μια ανιδιοτελή πράξη καλοσύνης για κάποιον άλλον, κατά προτίμηση χωρίς να ξέρει ότι εμείς την κάναμε, στο πλαίσιο της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, πας στο περίπτερο να αγοράσεις κάτι, και αφήνεις ένα ποσό ώστε ο επόμενος να πληρώσει πολύ λιγότερο ή να μην πληρώσει καθόλου. Το ίδιο σε μια καφετέρια ή στο σούπερ μάρκετ, ή στα διόδια, παντού.

Για μένα, η προηγούμενη Πέμπτη ήταν η πρώτη μου «Πέμπτη» και σκεφτόμουν τι να κάνω. Αποφάσισα λοιπόν να βάλω και την κόρη μου στο κόλπο. Πηγαίνοντας στο σχολείο της κάναμε μια μικρή στάση στο κυλικείο. Ρωτήσαμε την υπάλληλο αν υπάρχει κάποια οικογένεια που πραγματικά δυσκολεύεται να πληρώσει και μας είπε ότι υπάρχουν πολλές. Διαλέξαμε λοιπόν μια και το χρέος της διεγράφη με έναν μαγικό τρόπο!

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι μόνο η πράξη, είναι και το παράδειγμα που παίρνει η μικρή μου. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Γέμισαν οι ψυχές μας και η ημέρα μας ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο. Ψάξτε στο facebook τη σελίδα «Πέμπτες Πλούτου» και ξεκινήστε να δίνετε. Εξάσκηση θέλει κι αυτό, και πιστέψτε με, όχι μόνο γίνεται συνήθεια, αλλά γεμίζει η ψυχή σου.