Η ευτυχια ως ευθυνη και σταση ζωης

Αν γκουγκλάρει κάποιος τη λέξη «Ευτυχία», θα εμφανιστούν περίπου 6.770.000 αποτελέσματα. Μάλιστα, η Wikipedia δίνει και ορισμό για την ευτυχία ξεκινώντας από το ότι «είναι η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του. Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας». Ακολουθούν, εκατομμύρια συμβουλές, γνώμες ειδικών, αποφθέγματα και «μυστικά». Είναι πράγματι η ευτυχία κάτι τόσο πολύπλοκο; Και ναι και όχι. 

Aργά ή γρήγορα θα πρέπει να δεχθούμε ότι η ευτυχία είναι ευθύνη του καθενός, ίσως η σημαντικότερη που έχουμε. Τούτο σημαίνει ότι εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και πολύ λιγότερο από τα εξωτερικά ερεθίσματα και γεγονότα. Αρα, λοιπόν μιλάμε για την ευτυχία ως στάση ζωής και όχι μόνο για το συναίσθημα της χαράς ή της ευδαιμονίας. 

Καταρχάς, θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας για τον εαυτό του τι σημαίνει ευτυχία; Να έχει πολλά λεφτά, να περνάει χρόνο με την οικογένειά του, να κάνει τη δουλειά που του αρέσει, να έχει ελεύθερο χρόνο, να διασκεδάζει από το πρωί μέχρι το βράδυ; 

Και εδώ είναι το δύσκολο κομμάτι, διότι όταν έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο μ’ αυτό το ερώτημα, θα καταλάβουμε ότι η ευτυχία έχει να κάνει με την ανάληψη της ευθύνης για την ίδια μας τη ζωή. 

Όσοι πιστεύουν ότι η ευτυχία αποτελείται μόνο από κάποιες στιγμές, δεν δέχονται ότι ακόμα και σε προβληματικές καταστάσεις μπορεί κανείς να είναι ευτυχισμένος, παίρνοντας το ωφέλιμο γι’ αυτόν.

«Είμαι ή δεν είμαι ευτυχισμένος;» – «Τι κάνω με τα όνειρά μου;». Δεν είναι δύο διαφορετικά ερωτήματα. Έχουν τεράστια σχέση μεταξύ τους, διότι το όνειρο είναι μέρος του εαυτού μας, μας καθορίζει, δημιουργεί ή θάβει επιθυμίες.

Όταν δημιουργεί μια επιθυμία, χρειάζεται δράση, γιατί αλλιώς παραμένει μια ψευδαίσθηση. Είναι κρίμα να κρύβουμε όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί, επειδή απλώς φοβόμαστε, ή επειδή έχουμε μεγαλώσει με συγκεκριμένες διδαχές. Να είστε αυτοί που πραγματικά είστε χωρίς μυστικές ταυτότητες. 

Να δεχθείτε τον εαυτό σας όπως πραγματικά είναι με τα καλά και τα άσχημα. Είναι μεγάλη πρόκληση να είσαι ο αυθεντικός εαυτός σου και όχι κάποιος άλλος. Η μέθοδος που προτείνει ο Δαλάι Λάμα είναι μάθουμε να αγαπάμε αυτό που ήδη έχουμε και όχι αυτό που θα θέλαμε να έχουμε. Με μία λέξη, «αποδοχή». Ο Χόρχε Μπουκάι υποστηρίζει ότι οι υγιείς δεσμοί που δημιουργούνται ανάμεσα σε υγιείς ανθρώπους είναι αλάθητος οδηγός για να πορευτεί κανείς στον δρόμο της ευτυχίας. 

Ένα μεγάλο πρόβλημα στον δρόμο προς την ευτυχία είναι οι προσδοκίες. Αν πραγματοποιηθούν, είμαστε ευτυχισμένοι και το αντίθετο. Μας εγκλωβίζουν και μένουμε προσκολλημένοι σ αυτές. 

Και πάλι ο Μπουκάι προτείνει να εφαρμόσουμε τον κανόνα του ηλίθιου! Ας υποθέσουμε ότι θέλετε κάτι με όλο σας το είναι, το σκέφτεστε συνέχεια, το βλέπετε στον ύπνο σας. Πώς ξεκινάτε; 

ΑΠΟΚΤΗΣΕ ΤΟ. Κάνε ό,τι μπορείς για να το έχεις, πάρε ρίσκα, παίξτα όλα κορώνα – γράμματα. Τι γίνεται αν δεν μπορείς όμως να το αποκτήσεις;

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕ ΤΟ. Δεν σε θέλει αυτή η γυναίκα, βρες άλλη, πάρε έναν σκύλο, οτιδήποτε! Τι λέει ο τρίτος κανόνας;

ΞΕΧΑΣΕ ΤΟ. Δεν μπορείς να το αποκτήσεις ούτε να το αντικαταστήσεις; Τότε, ξέχασέ το. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα απ’ όλα αυτά; Ε, τότε είσαι ηλίθιος!

Πολλές φορές επίσης κάνουμε το λάθος να ταυτίζουμε την ευτυχία με την επιτυχία ή με την ευχαρίστηση. Πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να αποφύγουμε τον πόνο θα είμαστε ευτυχισμένοι χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι ο πόνος μάς δίνει τα πιο πολύτιμα μαθήματα. Επίσης, υπερεκτιμάμε αυτό που μας λείπει.

Μπορούμε να φτάσουμε στην ευτυχία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί να πιστεύουμε ότι η ζωή μας έχει νόημα και σκοπό. Το να εστιάζεις στο θετικό δεν σημαίνει ότι ξεγελάς τον εαυτό σου.

Αν αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο, τότε είσαι ευτυχισμένος. Αν γνωρίζεις προς τα πού πάει η ζωή σου, τότε είσαι ευτυχισμένος. Αν δεν αισθάνεσαι χαμένος, τότε είσαι ευτυχισμένος. Αν δεν επηρεάζεσαι από το εξωτερικό περιβάλλον και ξέρεις ότι πηγαίνεις προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε είσαι ευτυχισμένος. 

Και πάλι καταλήξουμε στην ερώτηση που είναι το κλειδί της ευτυχίας. Τι νόημα έχει η ζωή σου; Ειναι μια ερώτηση που πρέπει να απαντήσει ο καθένας από εμάς. Ταιριάζει το νόημα της ζωής σου με τον στόχο σου; Παρατήρησε, κατέγραψε, σκέψου.

Προσωπικά, με καλύπτει το συγκεκριμένο απόσπασμα:

«Μπορεί κανείς να αισθάνεται ευτυχισμένος χωρίς να είναι κατ’ ανάγκη χαρούμενος, και να είναι πολύ χαρούμενος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ευτυχισμένος. Είμαι ευτυχισμένος, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι απολαμβάνω, αλλά ότι βιώνω την ηρεμία του να ξέρω πως οδεύω σωστά προς κάτι ευχάριστο κάτι απολαυστικό, κάτι που να έχει νόημα για μένα». Ποιος είναι ο δικός σας ορισμός για την ευτυχία;