Το μακροβούτι στον ωκεανό ενός παιδιού

Για μένα ο Νοέμβριος είναι ένας ιδιαίτερος μήνας. Η κόρη μου έχει γενέθλια σε λίγες ημέρες, κλείνει τα 8. Βλέποντας τη να μεγαλώνει, αναρωτιέμαι αν την μαθαίνω εγώ πράγματα ή αν με διδάσκει η ίδια μέσα από την καθημερινότητα που βιώνω μαζί της.

Είναι εντυπωσιακό το πόσο ενθουσιάζεται ένα παιδί με τα πιο μικρά (κατά τη γνώμη μας). Τη λαχτάρα να ζήσει, να δοκιμάσει, να εξερευνήσει, να μάθει. Δεν έχει μπολιαστεί ακόμα μ’ αυτά που θα της πω εγώ, η κοινωνία, ο δάσκαλος, οι φίλοι της, το περιβάλλον.

Είναι μια αγνή και αυθεντική ύπαρξη που χαίρεται το κάθε λεπτό της πάνω στη γη. Όπως θα έπρεπε να είναι κάθε άνθρωπος που πορεύεται στη ζωή του.

Τη θυμάμαι να ενθουσιάζεται με μία γόμα που είχε σχήμα καρδιάς, με ένα κοκαλάκι για τα μαλλιά, με ένα ζευγάρι καλτσάκια, με ένα ροζ μολύβι, με μία απλή βόλτα, με το «τίποτα».

Δεν υπάρχει ομορφότερο μακροβούτι από το να χάνεσαι στον ωκεανό ενός παιδιού που σε καλεί να ζήσεις τη ζωή, να βιώσεις την ευτυχία, να γελάσεις, να σκάψεις βαθιά μέσα σου και να συνειδητοποιήσεις τι είναι αυτό που έχει πραγματικά νόημα. Και το κάνει να φαίνεται τόσο μαγικό, όσο πραγματικά είναι.

Ο ενθουσιασμός της μεγαλώνει όταν της δείχνεις ότι την παρακολουθείς με μεγάλη προσοχή και την ενθαρρύνεις να μιλήσει. Ναι, είναι σπουδαίο να συζητάμε για τη γόμα, για τα μαλλιά της, για το αγόρι που «θέλω να του πω ότι τον αγαπάω», για τις φίλες της, για το πώς πέρασε την ημέρα της, για τους προβληματισμούς και τις απορίες της. Ρουφάω την κάθε της λέξη.

Δεν είναι απλώς σπουδαίο. Είναι μεγαλειώδες και έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν υπάρχει κάτι πιο μεγαλειώδες από το να είσαι γονέας με όλη τη σημασία της λέξης.

Ηδη έχει ξεκινήσει να ανοίγει τα φτερά της κι ας κάνω πως δεν το βλέπω. Είναι σπουδαίο να ακολουθήσει τα δικά της βήματα και τις δικές της επιλογές. Με διδάσκει καθημερινά και μου λέει με τον τρόπο της «έλα να ζήσουμε αυτή τη στιγμή, είναι μαγική, μην τη χάσουμε». Και μάντεψε: Εχει δίκιο…