Πώς θα περάσετε από την επιθυμία στη δράση

Οι περισσότεροι πάσχουμε από το σύνδρομο της μη δράσης. Τι ακριβώς είναι αυτό το σύνδρομο; Δεν κάνουμε τίποτα για να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Έχουμε επιθυμίες, έχουμε όνειρα, αλλά αποφεύγουμε να κάνουμε έστω και ένα βήμα προκειμένου να έρθουμε πιο κοντά σ’ αυτά. 

«Ναι το θέλω, αλλά…». Αυτό το «αλλά» κρύβει μέσα του φόβο, δισταγμό, αβεβαιότητα, άρνηση να μοχθήσουμε για κάτι που μας απογειώνει και πολλά άλλα. Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, οπότε από την αρχή πρέπει να θέσουμε τις βάσεις ώστε να αναλάβουμε δράση. 

 

 1. Ακριβής προσδιορισμός σκοπού στη ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων αποτυγχάνει ή δεν αναλαμβάνει δράση διότι δεν ξέρει ακριβώς τι θέλει. Είναι τόσο συγκεχυμένο που αδυνατούν να προχωρήσουν και μένουν καθηλωμένοι μέχρι που τελματώνουν και χάνουν κάθε ευκαιρία.

 

 1. Φλογερή φιλοδοξία να στοχεύουμε πάνω από το μέτριο, αλλά και να συμπεριφερόμαστε ανάλογα. Να είσαι έτοιμος να πληρώσεις το αντάλλαγμα για να πας μπροστά στη ζωή σου γιατί τίποτα δεν γίνεται με μαγικό τρόπο. 

 

 1. Εκπαίδευση και δεξιότητες. Στη σημερινή εποχή, ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε νέες δεξιότητες. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ότι απαιτείται κάτι παραπάνω από ένα πτυχίο πανεπιστημίου για να σχεδιάσει κάποιος ένα πλάνο που θα τον οδηγήσει εκεί που στοχεύει. Και όπως πολύ σωστά λέει ο Napoleon Hill «ένα άτομο πληρώνεται όχι απλώς γι’ αυτό που ξέρει, αλλά ειδικότερα για ό,τι κάνει μ’ αυτό που ξέρει».

 

 1. Αυτοπειθαρχία και αυτοέλεγχος. Είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι.   Πρέπει πρώτα να ελέγξεις τον εαυτό σου πριν ασχοληθείς με τις εξωτερικές συνθήκες. Θέλει πειθαρχία να σηκωθείς στις 6 το πρωί, και να αφήσεις τη ζεστασιά του κρεβατιού σου. Θέλει πειθαρχία να είσαι εστιασμένος μόνιμα στον σκοπό σου, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε καλή ή δέχεσαι αρνητικές επιρροές από το περιβάλλον σου. 

 

 1. Αναβλητικότητα. Άλλος ένας παράγοντας, που μας πάει πίσω. Αν περιμένεις τις κατάλληλες συνθήκες για να ξεκινήσεις, αυτές δεν θα έρθουν ποτέ. Ο καιρός θα περνάει, εσύ θα ζεις μια ζωή που δεν θέλεις, μόνο και μόνο επειδή περιμένεις την κατάλληλη στιγμή. Ξεκίνα τώρα που διαβάζεις αυτές τις γραμμές, όχι σε μισή ώρα. Με όποια εργαλεία έχεις. Θα βρεις άλλα καλύτερα στη συνέχεια να χρησιμοποιήσεις. 

 

 1. Επιμονή και εστίαση. Σχετίζεται με την αυτοπειθαρχία, αλλά είναι και στοιχείο του χαρακτήρα. Η επιμονή είναι η καλύτερη συνταγή για να σε οδηγήσει στη νίκη. Αν δεν το κάνει, θα σου έχει ήδη πάρα πολλά. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της αναβλητικότητας. Με πιο απλά λόγια, μην τα παρατάς με την πρώτη. Συνέχισε να προσπαθείς, όχι μόνο για το όνειρό σου, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής σου. 

 

 1. Δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος. Αν περιβάλλεσαι από ανθρώπους που είναι αρνητικοί και το μόνο που κάνουν είναι να σε αποθαρρύνουν, τότε κάνε τους στην άκρη. Διάλεξε άλλους, που σε πάνε μπροστά, που συμμερίζονται την ανάγκη σου να αλλάξεις τρόπο ζωής και που οι ίδιοι έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο. Εμπνεύσου απ΄ αυτούς. Δεν μπορείς να τους βρεις στην πραγματική ζωή; Βρέστους στα βιβλία. Υπάρχουν άπειρες αυτοβιογραφίες προσωπικοτήτων, που μπορείς να διαβάσεις. Αυτοί θα είναι οι φανταστικοί φίλοι και σύμβουλοί σου. 

 

 1. Αποτίμηση της αξίας μας και ανάλυση. Πρώτα η προσωπική μου εμπειρία και πώς το εφαρμόζω στον εαυτό μου. Στο τέλος κάθε χρονιάς κάνω μία λίστα με στόχους που θέλω να εκπληρώσω τη νέα, αλλά παράλληλα κάνω και ένα είδος απογραφής της προηγούμενης. Για το 2019 είχα θέσει έναν κεντρικό στόχο, τον οποίο πέτυχα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό. Θα σας δώσω μερικές ερωτήσεις ως παράδειγμα που θα μπορούσατε να απαντήσετε:

 

 • Βελτίωσα τον εαυτό μου και αν ναι, με ποιον τρόπο;
 • Πρόσφερα τις υπηρεσίες που μπορούσα με την καλύτερη δυνατή ποιότητα;
 • Η συμπεριφορά μου ήταν σε αρμονία με τις αρχές και τις αξίες μου;
 • Απέκτησα νέες δεξιότητες;
 • Διαχειρίστηκα τον χρόνο μου και το εισόδημά μου όπως έπρεπε;
 • Πού έπρεπε να εστιάσω περισσότερο;
 • Για ποια από τις συμπεριφορές μου αισθάνθηκα άσχημα; Σε ποιον φέρθηκα ανέντιμα;
 • Ακολουθώ το σωστό επάγγελμα; Είναι αυτός ο δρόμος στη ζωή μου που θέλω να συνεχίσω ή πρέπει να κάνω αλλαγές;
 • Καταπολέμησα έστω και έναν από τους φόβους μου;

 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ερωτήσεις που προσπαθώ να απαντήσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται στο τέλος κάθε χρονιάς. Διαπιστώνω όμως ότι αυτή η διαδικασία με βοηθάει να αναπτύσσομαι πνευματικά, να παραμένω εστιασμένος στους στόχους μου, να συγκεντρώνομαι περισσότερο στην ουσία, να μην χάνω τον χρόνο μου με ανοησίες και τελικά να βελτιώνω τη ζωή μου.