Στάσου στο ύψος σου με τους δύσκολους ανθρώπους

Επιδιώξτε τη συναναστροφή με δύσκολους ανθρώπους. Εκ πρώτης όψεως δεν πλησιάζονται, μοιάζουν με πεινασμένα σκυλιά που είναι έτοιμα να ορμήξουν, αλλά είναι τόσο χρήσιμοι για την εξέλιξή μας. Εμένα τουλάχιστον, μου χρησίμευσαν πολύ. Υπάρχουν οι δύσκολοι άνθρωποι που είναι βλάκες και οι δύσκολοι άνθρωποι που είναι μεθοδικοί και σπουδαίοι σ’ αυτό που κάνουν. Ευτυχώς, έχω συναναστραφεί και με τα δύο είδη, αν και θα προτιμούσα το δεύτερο και θα σας εξηγήσω παρακάτω το γιατί. 

Αρχικά, μην τους παρεξηγείτε. Οι έξυπνοι αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα με τον τον χαρακτήρα τους και σε ανύποπτη στιγμή μπορεί να το πουν και ευθέως στον συνομιλητή τους. Οι βλάκες δεν θα το παραδεχθούν και θα συνεχίσουν να σε πρήζουν. Ακόμα κι αν είναι «ψαρωτικοί» οι έξυπνοι ή ανώτεροί σας, το μυστικό είναι να μην φοβηθείτε. Μείνετε ακλόνητοι στη γκρίνια, στην παραξενιά, στις απαιτήσεις τους. Αφού περάσει η φουρτούνα, θα δείτε ότι θα μάθετε σιγά – σιγά να τους διαχειρίζεστε. Πείτε τους την αλήθεια, θα το εκτιμήσουν ακόμα κι αν δεν τους αρέσει. Φέρτε τους νέες προτάσεις, δείξτε τους ότι ενδιαφέρεστε και θέλετε να προσφέρετε, μένοντας – επαναλαμβάνω – ακλόνητοι στη θέση σας. Μην γίνεστε επιθετικός, αλλά δείξτε ότι στη συζήτηση είστε ίσος προς ίσο. Πάνω απ’ όλα όμως πείτε την αλήθεια όπως την αισθάνεστε και βρείτε το κουμπί τους. 

Θέλω, λοιπόν, να καταλήξω ότι με τους δύσκολους ανθρώπους είναι πολύ σημαντικό να λες την αλήθεια και να στέκεσαι στο ύψος σου βασιζόμενος στις αρχές και στις αξίες σου. Μπορεί να μην στο πουν ποτέ, αλλά θα σε δουν με διαφορετικό μάτι. 

Aπόσπασμα από το e-book μου που θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο