Εγκλωβισμένοι στον πλανήτη ή στις πεποιθήσεις μας;

«Φοβάμαι…». Αυτή ήταν η ανάρτηση μιας κοπέλας στο facebook, περιγράφοντας τα συναισθήματά της αναφορικά με το θέμα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στη συνέχεια απαντώντας σε σχόλια, έγραψε επίσης: «Αισθάνομαι εγκλωβισμένη στον πλανήτη. Δεν μπορείς να πας πουθενά για να ξεφύγεις. Φοβάμαι ότι δεν θα ξαναδώ τους αγαπημένους μου».

Αν ήταν στο χέρι μου, θα την προέτρεπα να ζήσει, να μην χάνει στιγμή. Είναι εντάξει να βιώνουμε τέτοια συναισθήματα, για πολλούς ανθρώπους ισχύει το ίδιο. Ας το αποδεχθούμε και ας αναζητήσουμε λύσεις, αφού συνειδητοποιήσουμε ότι όλες οι καταστάσεις έχουν τη σημασία που τις δίνουμε εμείς. Μπορείς να ζήσεις έντονα με το να διαβάσεις ένα βιβλίο, με το να γράψεις, με το να μάθεις μια νέα δεξιότητα, με το να επικοινωνήσεις ουσιαστικά, με το να δεις τακτοποιήσεις το δωματιό σου, με χιλιάδες πράγματα.

Η κοπέλα αισθάνεται εγκλωβισμένη στον πλανήτη, αλλά ο πλανήτης πήρε μια βαθιά ανάσα από τα βασανιστήρια του ανθρώπου. Κάπου μπορεί να πήρε το μάτι σας την είδηση ότι εμφανίστηκαν δελφίνια στα κανάλια της Βενετίας. Όχι ότι θα σταματήσουμε να τον βιάζουμε, αλλά δείτε τι γίνεται όταν όλα σταματούν έστω και για λίγο. Δείτε τι γίνεται όταν σταματάμε εμείς για λίγο και παρατηρούμε.

Κάποιοι συνάνθρωποί μας θα σκότωναν για να ξυπνούν υγιείς το πρωί, να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους, να βλέπουν τον ήλιο έστω από μπαλκόνι τους, να έχουν δύο πόδια και δύο χέρια. Φίλοι μου, δεν είναι αυτονόητα όλα αυτά. Όταν έχεις φτάσει σε τέτοιο επίπεδο συνειδητότητας, απολαμβάνεις τη ζωή το ίδιο, είτε είσαι κλεισμένος στο σπίτι, είτε είσαι ελεύθερος να κάνεις ό,τι θέλεις. 

Και για να το καταφέρεις, είναι πολύ σημαντικό να μάθεις να εκτιμάς τα απλά πράγματα. Να η ευκαιρία σου. Παλιότερα, σνόμπαρες μία βόλτα στη θάλασσα. Τώρα, δεν κρατιέσαι. Παλιότερα, μπορεί και να μην απαντούσες σε έναν φίλο σου οταν σε έπαιρνε τηλέφωνο για να βρεθείτε. Τώρα θες να πας απεγνωσμένα για έναν καφέ μαζί του.

 Κανένας ιός δεν φυλακίζει τη σκέψη μας και κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει την πίστη στο δυναμικό που κρύβουμε μέσα μας. Εκτός κι αν του δώσουμε εμείς το δικαίωμα. Eξελιχθείτε, εμπνεύστε τους γύρω σας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, δημιουργήστε τις λύσεις και μην αναπαράγεται το πρόβλημα. Γίνετε ηγέτες του εαυτού σας, της οικογένειάς σας, της εργασίας σας, του περιβάλλοντός σας. 

Ηρθε η ώρα να μετρηθούμε με το «μέσα» μας, να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας ακόμα και με πολύ κοντινά μας πρόσωπα. Από μία άποψη, η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας, είναι ευλογία και βάλσαμο για τις ψυχές μας.

Θέλετε μία ιδέα; Αυτές τις ημέρες που είστε στο σπίτι, γράψτε. Πάρτε ένα μπλοκάκι και γράψτε για τα συναισθήματά σας, τις σκέψεις σας, τους φόβους σας, τους στόχους σας, τις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιείτε τον χρόνο σας. Για οτιδήποτε σας έρθει στο μυαλό και μόλις περάσει η καταιγίδα, ξαναδιαβάστε το.

Θέλετε άλλη μία, πιο δύσκολη; Μιλήστε. Με τη γυναίκα σας, με τον άνδρα σας, με τα παιδιά σας, με τους γονείς σας, με τους φίλους σας. Πόσο καιρό έχετε να το κάνετε; Συνδεθείτε πραγματικά μαζί τους με όλο σας το «είναι». Θέλει κότσια αλλά κι αυτό είναι ευλογία…