Τα παιδια σας ειναι ηδη νικητες

Τα παιδιά σας είναι ήδη νικητές. Έχουν μοχθήσει πολύ για να φτάσουν ως εδώ, έκαναν μια τεράστια προσπάθεια και απέδειξαν ότι είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους στην πραγματική ζωή. Μην τους τα κόβετε. Απευθύνομαι σε εσάς, τους γονείς των παιδιών που σήμερα θα μπουν στη μάχη των Πανελληνίων Εξετάσεων έχοντας το δικό τους άγχος και τη δική τους αγωνία.

Στηρίξτε τα παιδιά σας και δώστε τους να καταλάβουν ότι είστε δίπλα τους, χωρίς να έχει σημασία αν θα πετύχουν ή όχι. Είναι ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχει αποτυχία και ότι απλώς είναι ένα ακόμα στάδιο εξέλιξης, ένα ακόμα βήμα προς την επιτυχία που έρχεται. Να είστε ήρεμοι και υποστηρικτικοί. Τα παιδιά εισπράττουν αυτό που νιώθετε και όλη σας την ενέργεια. Γιατί να μην είναι θετική;

Είναι απολύτως κατανοητό να θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας, αλλά το καλύτερο είναι αυτό που θέλουν τα ίδια. Ό,τι και να γίνει, οι Πανελλήνιες είναι μόνο η αρχή. Όταν στο ποδόσφαιρο μονομαχούν δύο παίκτες και έρχονται σε επαφή το λέμε «τζαρτζάρισμα». Αυτό, λοιπόν, είναι ίσως το πρώτο «τζαρτζάρισμα» των παιδιών στην πραγματική ζωή και η μεγάλη ευκαιρία να μάθουν πολλά και εξελιχθούν.

Αγκαλιάστε τα παιδιά σας, πείτε τους ότι τα αγαπάτε, πείτε τους ότι για εσάς είναι ήδη νικητές και ότι το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει κάτι όποιο και να είναι. Θέλουν να το ακούσουν και να το αισθανθούν. Έτσι θα φορτιστεί η μπαταρία τους, θα γεμίσουν αυτοπεποίθηση και θα συνειδητοποιήσουν ότι στη ζωή δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει εξέλιξη.