Ποτε επιτελους θα σταματησεις να περιμενεις;

Ζωή στην αναμονή δεν είναι ζωή. Αν περιμένεις το μέλλον για να είσαι ευτυχισμένος, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Εχεις αναρωτηθεί πόσες ημέρες της ζωής σου περνάς περιμένοντας; «Κάποια ημέρα θα τα καταφέρω». Και γιατί δεν ξεκινάς τώρα για να τα καταφέρεις νωρίτερα; Αλλά αν σκέφτεσαι έτσι, ακόμα και να πετύχεις, πάντα το μέλλον θα σου φαίνεται καλύτερο. Δεν θα είσαι με τίποτα ικανοποιημένος. Περιμένεις τις διακοπές, μια καλύτερη δουλειά, τα παιδιά να μεγαλώσουν, να βγάλεις λεφτά. Περιμένεις μια ολόκληρη ζωή για να αρχίσεις να ζεις.

«Μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση της ζωής σου, αλλά δεν μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου. Η ζωή σου είναι βαθύτερη εσωτερική σου Υπαρξη. Είναι ήδη ολόκληρη, πλήρης, τέλεια. Η κατάσταση της ζωής σου αποτελείται από τις περιστάσεις και τις εμπειρίες σου», αναφέρει ο Echhart Tolle στο περίφημο βιβλίο του «Η δύναμη του Τώρα».

Ο Tolle εκφράζει την άποψη ότι η ευημερία δεν μπορεί να έρθει στο μέλλον. Οταν αναγνωρίζεις την παρούσα στιγμή, όταν είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που υπάρχει, όταν είσαι ευγνώμων για την Υπαρξη, αυτή είναι η αληθινή ευημερία που δεν μπορεί να έρθει στο μέλλον, παρά μόνο στο παρόν.

Το μόνο αληθινό είναι το βήμα που κάνεις αυτή τη στιγμή, όχι το βήμα που έκανες στο παρελθόν, ούτε αυτό που θα κάνεις αύριο. Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να βάζεις στόχους και να προσπαθείς να βελτιώσεις την κατάσταση της ζωής σου, αλλά μην το χρησιμοποιείς ως υποκατάστατο για να νιώσεις ζωντανός, ευτυχισμένος και χαρούμενος. Αυτή τη στιγμή έχεις ό,τι χρειάζεται για να νιώσεις το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Οταν απαλλαγείς απ’ αυτή την κατάσταση του νου, τότε δεν θα έχεις ανάγκη να περιμένεις για οτιδήποτε. Το φως δεν είναι έξω από σένα, ούτε θα στο φέρει κάποιος. Είναι μέσα σου ήδη. Ανακάλυψέ το και ανέδειξέ το.