Κανε ενα «τσεκ απ» στον εαυτο σου!

Προσπάθησε να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά σου σε καθημερινή βάση. Όρισε μια εβδομάδα και εστίασε στη συμπεριφορά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί που ξυπνάς μέχρι το βράδυ. Ποιες είναι οι ενέργειες που κάνεις; Ποιες σκέψεις περνούν από το μυαλό σου; Πώς διαχειρίζεσαι τις σχέσεις σου με την οικογένειά του, με τον σύντροφό σου, πώς συμπεριφέρεσαι στην εργασία σου; Πώς επιλέγεις να περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου; Αφήνεις τη ζωή να σε πάει ή έχεις πιάσει το κουπί και ορίζεις τη βάρκα; Παρατήρησε τις λέξεις που χρησιμοποιείς, τα συναισθήματα, το πώς αντιμετωπίζεις τους άλλους. Σημείωνε καθημερινά τα πάντα και στο τέλος της εβδομάδας διάβασε τα όλα. Θα νιώσεις μεγάλη έκπληξη από επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και σκέψεις.

Αυτό που θέλω να καταλάβεις είναι ότι κάθε ημέρα είναι ιερή, κάθε ώρα που βρίσκεσαι πάνω στη γη είναι ιερή, κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο είναι ιερό. Απλώς, κάνε το καλύτερο που μπορείς με όσα μέσα διαθέτεις. Σκέψου ότι η ζωή δεν διαρκεί για πάντα και τίποτα δεν αξίζει να το βάζουμε τόσο βαθιά μέσα μας ώστε να μας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και δυσάρεστες σκέψεις.

Αν μέσα σ’ αυτή την εβδομάδα παρατήρησης προκύψει μια διαφωνία με ένα πρόσωπο, ή συμβεί κάτι που σου επηρεάζει τη διάθεση, δώσε στον εαυτό σου τις Πρώτες Βοήθειες! Άνοιξε το βαλιτσάκι και δώσε του το παυσίπονο μιας θετικής σκέψης. Μόλις ο εαυτός σου πάρει το χάπι αμέσως θα ψάξει τρόπο να επανορθώσει. Αποδέχεται το λάθος του, εξηγεί, ζητάει συγνώμη, κάνει μια αγκαλιά, μιλάει ζεστά, γιατί συνειδητοποιεί ότι δεν θα ζούμε για πάντα και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει ο χρόνος μας. Ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να είμαστε μουτρωμένοι με τον άνθρωπο μας, με τον συνάδελφο μας και με τον ίδιο μας τον εαυτό. Λύνε αμέσως αυτές τις μικροπαρεξηγήσεις, μην δηλητηριάζεσαι.

Βλέποντας το υπό αυτό το πρίσμα, τι αξία έχει ένας τσακωμός, τι αξία έχει μια αγχωτική κατάσταση, τι αξία έχουν οι αρνητικές σκέψεις; Είναι μια εσωτερική διαδικασία που θέλει εξάσκηση, προϋποθέτει ανοιχτό μυαλό, αποδοχή της κατάστασης και αντίληψής της όπως πραγματικά είναι. Κάνε ένα «τσεκ απ» στον εαυτό σου, περασέ τον απ’ όλες τις «εξετάσεις» για να δεις πού είναι το πρόβλημα και πού πρέπει να εστιάσεις.