Απαλλαχτειτε απο τον εθισμο στις σκεψεις

Οι σκέψεις μοιάζουν πάρα πολύ με την τεχνολογία και τα social media. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τις χρησιμοποιούμε και όχι να μας χρησιμοποιούν. Όπως ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος να εθιστούμε σε ένα κινητό τηλέφωνο, υπάρχει και ο κίνδυνος να εθιστούμε στις σκέψεις μας, να γίνουμε σκεπτο-μανείς. Να τρεφόμαστε από τα παιχνίδια του μυαλού, να αναμασάμε στο μυαλό μας τα ίδια και τα ίδια, να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και να περιπλέκουμε ακόμα και τις πιο απλές καταστάσεις.

Παρατηρήστε το λίγο στον τρόπο που χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο. Είναι φορές που χάνεστε στο σκρολάρισμα του facebook εντελώς άσκοπα και χωρίς κανένα νόημα. Υπάρχουν φορές που ενώ έχετε ξεκινήσει να παρακολουθείτε μία σειρά, δεν μπορείτε να πάρετε το χέρι σας από το κινητό. Κάπως έτσι λειτουργούν και οι σκέψεις. Χανόμαστε στον κυκεώνα του μυαλού μας, πλάθουμε σενάρια για να τις ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο, είναι αδιανόητο να σκεφτούμε ότι υπάρχουμε πέρα απ’ αυτές.

Ξεκινάμε λοιπόν μια απλή κουβέντα με τις σκέψεις μας, η οποία γίνεται ολόκληρη συζήτηση που διαρκεί ώρες ίσως και ημέρες. Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια απαραίτητη διευκρίνιση. Μην πιάνετε κουβέντα με τις σκέψεις σας, όχι μόνο τις κακές, αλλά και με τις καλές. Ούτε το ένα προσφέρει κάτι, ούτε το άλλο. Παρατηρήστε τι σας λέει ο νους σας και αφήστε το να περάσει, είτε είναι κάτι αρνητικό, είτε είναι κάτι θετικό.

Αντί να βάζετε τον εαυτό σας καθημερινά σε έναν λαβύρινθο, που δεν έχει διέξοδο, προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε πιο δημιουργικά την κάθε ημέρα που σας δίνεται. Αναζητήστε το αναπάντεχο, το ξαφνικό στη ζωή σας, αλλιώς προσκαλέστε το ή προκαλέστε το. Πώς; Με το να είστε ανοιχτοί να βλέπετε καθημερινά την ομορφιά γύρω σας και όχι την ασχήμια. Αν δεν προκαλέσεις ένα ρομαντικό δείπνο με τον/την σύντροφό σου, θα περιμένεις να γίνει από μόνο του με έναν μαγικό τρόπο.

Αν δεν προκαλέσεις τον εαυτό σου να συνειδητοποιήσει το πρωί που ξυπνάει ότι ζει ένα θαύμα και μάλιστα επαναλαμβανόμενο, θα προσπαθήσει να βρει χαρά στα υλικά πράγματα, η οποία δεν διαρκεί πολύ. Ανοιχτείτε, προκαλέστε και προσκαλέστε το ξαφνικό, δώστε νόημα στην κάθε στιγμή μέσα από τα απλά και τα ουσιώδη.