«Για ελα και λιγο στη θεση μου». Εσυ το κανεις;

Είναι εύκολο να το λέμε, αλλά δύσκολο να το κάνουμε. «Για έλα και λίγο στη θέση μου» ακούμε συχνά να λένε. Πολλές φορές και εμείς οι ίδιοι το λέμε θέλοντας να γκρινιάξουμε και να παραπονεθούμε επειδή δεν μας καταλαβαίνουν οι άλλοι. Εμείς όμως βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση των άλλων; Οταν ερχόμαστε σε μια αντιπαράθεση, μπορούμε να καταλάβουμε πώς αισθάνεται ο άλλος και γιατί συμπεριφέρεται μ’ αυτόν τον τρόπο;

Σας παραθέτω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενσυναίσθησης, για το οποίο έμαθα πρόσφατα. Ενας πολύ γνωστός και ικανός λογιστής είχε αναλάβει να διεκπεραιώσει τα χαρτιά 96 επιχειρήσεων, προκειμένου να εισπράξουν από το κράτος την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπολογίστε ότι κάθε επιχείρηση θα εισέπραττε από 2.000 μέχρι 14.000 ευρώ!

Αυτός ο λογιστής λοιπόν, έστειλε ένα e-mail μόλις έληξε η προσθεσμία, ενημερώνοντας τους πελάτες του (δηλαδή τις επιχειρήσεις) ότι έκανε λάθος και ότι δεν υπέβαλε κανένα έγγραφο με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην εισπράξουν ούτε ευρώ! Πιθανότατα, κάποιοι θα τον πήραν τηλέφωνο να του ζητήσουν τον λόγο (στην καλύτερη περίπτωση) και ίσως κάποιοι άλλαξαν λογιστή.

Ετυχε να μιλήσω με έναν απ’ αυτούς τους 96 επιχειρηματίες, ο οποίος ξέρετε τι έκανε; Του απάντησε στο e-mail ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους και ότι δεν πρέπει να στεναχωριέται! Οταν τον ρώτησα, τι σκέφτηκε και του έγραψε κάτι τέτοιο, μου είπε: «Ρε φίλε όλοι κάνουμε λάθη στις δουλειές μας. Ετυχε να κάνει κι αυτός. Φοβήθηκα από τη στεναχώρια του μην κάνει καμιά τρέλα. Με πείραξε, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Συνεργάζομαι χρόνια μαζί του και είναι καλό παιδί. Εγινε ένα λάθος».

Για φέρτε λίγο τον εαυτό σας στη θέση του. Η επιχείρησή σας είναι κλειστή από τον περασμένο Μάρτιο επί της ουσίας, λόγω κορονοϊού και περιμένετε πώς και πώς να εισπράξετε από το κράτος αυτά τα χρήματα για να καλύψετε κάποιες υποχρεώσεις. Βλέπετε το e-mail από τον λογιστή. Είστε απ’ αυτούς που θα λέγατε «όλοι κάνουμε λάθη», ή απ’ αυτούς που θα σταματούσατε κάθε επαγγελματική σχέση μαζί του και θα το προχωρούσατε ακόμα πιο πέρα;