αν κανεισ το ιδιο πραγμα, θα παιρνεισ το ιδιο αποτελεσμα

Σπουδαίο μάθημα είναι τα απανωτά lockdown που μας επιβάλλουν. Μικρή σημασία έχει αν βαφτίζονται έξυπνα μέτρα, άχρηστα μέτρα, καθολικά μέτρα, βάλτε εσείς οποιοδήποτε επίθετο, δεν έχει σημασία. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η αποτελεσματικότητά τους, η οποία είναι μικρή.

Αν κάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα, θα παίρνεις το ίδιο αποτέλεσμα. Μπορεί και χειρότερο, αλλά σίγουρα όχι καλύτερο. Τι χρειάζεται στην περίπτωση των πολιτικών ηγετών; Να αλλάξουν το έργο, να δοκιμάσουν άλλες λύσεις, τώρα υπάρχει η εμπειρία ενός χρόνου. Με ένα νέο lockdown στο ίδιο το lockdown που είχε επιβληθεί δεν γίνεται τίποτα. Το αποτέλεσμα θα είναι συνέχεια το ίδιο και εσύ φανερώνεις αδυναμία, ατολμία, ίσως και ανικανότητα.

Εμείς τι συνηθίζουμε να κάνουμε στη δική μας ζωή; Να ζητάμε την αλλαγή, αλλά χωρίς να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θέλουμε να μαζέψουμε το τραπεζομάντηλο, γκρινιάζουμε που είναι ακατάστατο το τραπέζι, όμως δεν απλώνουμε το χέρι για να σηκώσουμε το πρώτο πιάτο. Εκεί θα μείνει, δεν θα αλλάξει τίποτα. Το πρώτο που πρέπει να αλλάξει είναι να πάρουμε την απόφαση. Οταν πάρεις την απόφαση να κόψεις το κάπνισμα, δεν επηρεάζεσαι από τίποτα. Οταν πάρεις την απόφαση να χάσεις κιλά, δεν πρόκειται να φας μπουκιά ακόμα κι αν μπροστά σου σου βάλουν το αγαπημένο σου φαγητό.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό απ’ ότι έκανες το προηγούμενο διάστημα, αν θες διαφορετικά αποτελέσματα. Μπορεί αυτό το «κάτι» να μην σε οδηγήσει απευθείας στον στόχο σου, όμως θα σου ανοίξει την πόρτα και θα βρεις άλλα «κάτι» που θα σε πάνε εκεί που θέλεις. Η απόφαση θα οδηγήσει σε δράση και η δράση θα φέρει το αποτέλεσμα.