ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ

Φόβος, το αγαπημένο θέμα όλων. Τον λατρεύουμε, έτσι δεν είναι; Νιώθουμε ζωντανοί όταν αισθανόμαστε φόβο και σίγουρα όλοι μας φοβόμαστε πολλά πράγματα. Αν το καλοσκεφτούμε, όλες οι περιοριστικές πεποιθήσεις, όλα τα εμπόδια που νομίζουμε ότι έχουμε, προέρχονται από φόβο. Φόβο για τα πάντα. Τι θα λέγατε να μιλήσουμε σήμερα για κουράγιο αντί για φόβο;

Κουράγιο δεν είναι η απουσία φόβου, αλλά η αντίληψη ότι κάτι είναι πιο σημαντικό από τον φόβο. Σκεφτείτε το λίγο. Πριν από κάποιο καιρό μου ζητήθηκε να κάνω μια παρουσίαση σε μια εκδήλωση. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για μένα από το να μιλάω μπροστά σε πολύ κόσμο. Θέλω να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Είπα αμέσως το ναι! Γιατί πρώτον, ήταν πιο σημαντικό από τον φόβο μου και δεύτερον το είδα σαν ευκαιρία να «προπονηθώ» σ’ αυτόν τον φόβο και να αποβάλλω ένα ακόμα μέρος του.

Αν το σκεφτείτε λίγο, θα διαπιστώσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος είναι το αποτέλεσμα ενός περιστατικού που έχουμε βιώσει στο παρελθόν. Φοβόμαστε να κάνουμε μια σχέση, γιατί στο παρελθόν έχουμε πληγωθεί και δεν θέλουμε να πληγωθούμε ξανά. Φοβόμαστε να ξεβολευτούμε γιατί την προηγούμενη φορά μας απέρριψαν.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε την προηγούμενη εμπειρία μας ως βήμα για να προχωρήσουμε μπροστά, αλλά αυτή η εμπειρία ελέγχει το παρόν και πιθανότατα το μέλλον μας. Για να προχωρήσεις λοιπόν μπροστά θα πρέπει να αποφασίσεις ότι υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από το αίσθημα του φόβου ότι θα πληγωθείς ξανά. Σημειώστε τη λέξη ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ. Δεν έγραψα να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις κουράγιο δεν είναι επειδή δεν είσαι γενναίος ή γενναία. Είναι γιατί δεν έχεις αναγνωρίσει κάτι πιο σημαντικό από τον φόβο σου.

Μπορεί να μην έχεις βρει ακόμα αυτό που είναι πιο σημαντικό από σένα. Ποτέ δεν θα βρεις το κουράγιο ή τη δύναμη να ξεπεράσεις τον φόβο σου αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη. Καταλαβαίνω ότι ακούγεται τρομακτικό και βαρύ. Αλλά μόνο με το κουράγιο θα δεις τη ζωή σου να αλλάζει και να αφήνεις πίσω το παρελθόν. Τι μπορεί να σε βοηθήσει: Το κουράγιο έρχεται με την αλλαγή οπτικής, με την αλλαγή της νοοτροπίας, αυτό που oνομαζουμε mindset. Πίστεψε ότι ακόμα κι αν κάτι πάει στραβά , θα μάθεις κάτι για το πώς θα το κάνεις σωστά. Πότε δεν θα έχεις όλες τις απαντήσεις οπότε δεν υπάρχει καμία πίεση για να τα κάνεις όλα τέλεια. Αν δεν λειτουργήσει η πρώτη προσπάθεια, ξέρω ότι πάντα μπορώ να προσπαθήσω ξανά με διαφορετικό τρόπο.
Διάβασε ιστορίες άλλων ανθρώπων που τα κατάφεραν. Όταν προσπαθώ να βρω κουράγιο ως επιχειρηματίας διαβάζω βιβλία άλλων επιχειρηματιών. Όταν προσπαθώ να γίνω καλύτερος γονέας, διαβάζω βιβλία γονέων που είναι καλύτεροι γονείς.
Αντιμετώπισε τον φόβο σου τώρα. Όσο περισσότερο το αναβάλλεις, τόσο μεγαλύτερος γίνεται. Πάρε τώρα ένα τετράδιο και γράψε : Αυτό που φοβάμαι τώρα είναι … Και συμπλήρωσε ποιο είναι αυτό. Αλλά να είσαι ειλικρινής. Φοβάσαι μήπως χάσεις κάποιον δικό σου άνθρωπο; Φοβάσαι την απόρριψη; Ότι και είναι, γραψτο και έτσι θα αφαιρέσεις πολλή από τη δύναμη του.
Και μετά συμπλήρωσε: και αν αυτό συμβεί εγώ θα… Συνέχισε να ρωτάς και να απαντάς. Αν δώσεις στον εαυτό σου μια κατεύθυνση, αν τον βάλεις σε έναν δρόμο με ένα υποθετικό σενάριο θα νιώσεις πολυ καλύτερα.
Λάβετε υπόψη ότι οι σκέψεις που κάνετε δεν σημαίνει ότι είναι πραγματικότητα. Έχουν τη δύναμη που επιλέγουμε να τις δώσουμε. Είναι κάποιες ιδέες που αποκτούν τεράστια δύναμη όταν ταυτιζόμαστε μαζί τους. Τη δύναμη δεν την έχει η σκέψη αλλά αυτός που την κάνει. Ξεκινήστε τώρα. Όπου και να βρίσκεστε τώρα συναισθηματικά, επαγγελματικά, οικονομικά, μπορεί να μην είναι το τέλειο σημείο, αλλά είναι το ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε το ταξίδι.