ΖΗΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΑΒΕΙΣ

Οι ερωτήσεις είναι το καλύτερο και πιο απλό εργαλείο προκειμένου να αλλάξεις τον τρόπο που νιώθεις για οτιδήποτε, ώστε να αλλάξεις την κατεύθυνση της ζωής σου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα σε μια στιγμή. 

Ας υποθέσουμε ότι έχεις ένα τροχαίο ατύχημα με το αυτοκίνητό σου, όχι κάτι σοβαρό, και ο τύπος με τον οποίο συγκρούστηκες σου ζητάει τον λόγο παρότι ευθύνεται αυτός για ό,τι έγινε. Εσύ έχεις μέσα στο αυτοκίνητο τον 6χρονο γιο σου, ανοίγεις την πόρτα και πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.  Ο τύπος σε βρίζει, σε προκαλεί, σε έχει φτάσει στα όριά σου και το μόνο που θέλεις είναι να του σπάσεις τα μούτρα. 

Αν κάνεις εκείνη τη στιγμή τη σωστή ερώτηση, θα πάρεις τη σωστή απάντηση. «Τι θα συμβεί αν του επιτεθώ μπροστά στον γιο μου;». Εκείνη την ώρα, έχεις προχωρήσει το «βιντεάκι» λίγες στιγμές πιο μετά. Βλέπεις τον εαυτό σου και τον άλλον μέσα στα αίματα, βλέπεις την αστυνομία να έρχεται και τον γιο σου να παρατηρεί απορημένος. Τον βλέπεις μετά από λίγο καιρό να σε ρωτάει για ποιο λόγο αντέδρασες έτσι και καταλαβαίνεις ότι του έδωσες το λάθος παράδειγμα. 

Σε εκείνα τα δευτερόλεπτα συνειδητοποιείς ότι οι πιθανές συνέπειες από την πράξη σου είναι σημαντικότερες από το να επιτεθείς σε κάποιον παρότι φταίει. Το μετανιώνεις, τον καθησυχάζεις, του λες ότι έχεις και εσύ μερίδιο ευθύνης και ψάχνεις να βρεις μια συμβιβαστική λύση χωρίς τσακωμούς.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις και θα λάβεις τις απαντήσεις γιατί εστιάζεις ακριβώς σ’ αυτό που ζητάς. Αυτό ισχύει για όλους τους τομείς της ζωής σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι. 

– Τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία στη ζωή μου σε σχέση μ’ αυτό που είμαι και μ’ αυτό που θέλω να γίνω; 

– Πώς μπορώ να το αξιολογήσω;

Εκείνη την ώρα ήδη θέτεις ερωτήσεις και παίρνεις απαντήσεις. Και οι ερωτήσεις συνεχίζονται:

– Θέλω να είμαι αυτό το πρόσωπο ή θέλω να γίνω κάτι άλλο; 

– Τι μου λέει η ψυχή μου; Αισθάνομαι καλύτερα όταν την ακούω ή χειρότερα; Αυτό που κάνω τώρα είναι αξιολόγηση;  Είναι αλήθεια αυτό; Δεν είναι; 

– Πώς θα μπορούσα να είμαι ευτυχισμένος αν το ήθελα τώρα; 

Και δεκάδες άλλες ερωτήσεις που ξεφυτρώνουν μέσα από τη διαδικασία. Αρα, λοιπόν, αν θέλεις να αλλάξεις την ποιότητα της ζωής σου, θα πρέπει κάνεις ποιοτικές ερωτήσεις στον εαυτό σου. Οι ερωτήσεις κατευθύνουν την εστίασή σου και επομένως καθορίζουν το πώς σκέφτεσαι και το πώς νιώθεις. 

Φυσικά, οι ειδικοί στις ερωτήσεις είναι τα παιδιά. Με πόσες εκατοντάδες ερωτήσεις σε βομβαρδίζουν καθώς μεγαλώνουν; Μ’ αυτόν τον τρόπο αξιολογούν το τι σημαίνει καθετί γύρω τους, μαθαίνουν να σκέφτονται, να κάνουν νέες συνδέσεις στον εγκέφαλό τους. 

Το σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε ερωτήσεις που κάνουν τη διαφορά. Οι σχέσεις ανθίζουν όταν οι άνθρωποι κάνουν τις σωστές ερωτήσεις στον εαυτό τους και στους άλλους. Αναρωτηθείτε γιατί πολλοί άνθρωποι είναι καταθλιπτικοί σε μόνιμη βάση. Έχουν οι ίδιοι επιβάλλει ένα περιοριστικό πλαίσιο στη ζωή τους και εστιάζουν σε πράγματα που τους υπερφορτώνουν και τους κάνουν να νιώθουν δυσάρεστα. Αυτά τα άτομα μπορούν να αλλάξουν το πώς αισθάνονται μέσα σε μια στιγμή, κάνοντας μία νέα ερώτηση. Όχι ερωτήσεις τύπου: «Γιατί Θεέ μου σε μένα;», ή «Γιατί δεν μου πάει τίποτα καλά;». 

Με τέτοιες ερωτήσεις, θα πάρεις και ανάλογες απαντήσεις. Αν ρωτήσεις για παράδειγμα «Γιατί συνεχώς αποτυγχάνω;», θα πάρεις την απάντηση «Επειδή είσαι ανίκανος».

Πρέπει να κάνεις δυναμικές ερωτήσεις: «Πώς μπορώ να το αλλάξω; Ποια είναι η κίνηση που μπορώ να κάνω άμεσα για να νιώσω καλύτερα; Ποια είναι τα εργαλεία που έχω διαθέσιμα ώστε να ξεφύγω από την κατάσταση; Ποιος μπορεί να με βοηθήσει; Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό που μου συμβαίνει υπέρ μου; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν ξεφύγω και ποιες αν παραμείνω στην ίδια κατάσταση;»

Το ίδιο ισχύει και στις σχέσεις μας. «Πώς μπορώ να κάνω τον/την σύντροφό μου χαρούμενο/η; Τι είναι αυτό που μου αρέσει περισσότερο; Πώς μπορώ να εκφράζω καλύτερα και πιο ξεκάθαρα τις ανάγκες μου; Πώς μπορώ να γίνω καλύτερος ακροατής στις δικές του/της ανάγκες;».  Ξέρεις πόσους καυγάδες θα είχες γλιτώσει;

Αν θέλεις να αλλάξεις προς το καλύτερο τα οικονομικά σου, θα πρέπει να αλλάξεις πρώτα τις πεποιθήσεις σου για το τι είναι δυνατό και τι όχι και να αναπτύξεις μια στρατηγική. Αυτό έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν όλοι οι οικονομικοί κολοσσοί. Στην εποχή της πανδημίας και γενικά σε κάθε κρίση, ένας τέτοιος επιχειρηματίας ρωτάει «Πώς μπορώ να βγάλω περισσότερα χρήματα; Ποιες στρατηγικές πρέπει να ακολουθήσω; Ποια τεχνολογία πρέπει να αναπτύξω;»

Με τις σωστές ερωτήσεις, ο εγκέφαλός σου θα σου δώσει τις σωστές απαντήσεις. Κάνε τις ερωτήσεις που θα σε εξυψώσουν πνευματικά και θα σε σπρώξουν στην εξέλιξη. Γι’ αυτό πρόσεχε τι ζητάς…