ΤΙ (ΔΕΝ) ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν την ευτυχία σε λάθος μέρη. Αυτό που πιστεύουμε ότι κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή μας, τελικά κάνει τη μικρότερη, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Η ευτυχία δεν είναι θέμα τύχης. Είναι ένας σημαντικός στόχος, που πρέπει να επιτύχουμε. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ευτυχία. Το θετικό είναι ότι αντί να περιμένουμε, «κατασκευάζουμε» ευτυχία μέσα από νέες συμπεριφορές και πρακτικές.

Το λάθος που κάνουμε πιο συχνά είναι ότι περιμένουμε «θετικά» γεγονότα για να αισθανθούμε ευτυχισμένοι, όπως μια προαγωγή στη δουλειά, τα γενέθλιά μας, τις διακοπές και άλλα. Πάρτε για παράδειγμα τα χρήματα. Περιμένουμε ότι τα χρήματα θα μας φέρουν ευτυχία για πολύ καιρό, ενώ στην πραγματικότητα φέρνουν λίγη ευτυχία για λίγο καιρό, ενώ παράλληλα αγνοούμε άλλους, πιο αποδοτικούς τρόπους για να ζήσουμε καλύτερα. Πολλοί σκέφτονται, «αν ήμουν πλούσιος…», «αν ήμουν  διάσημος…», «αν ήμουν όμορφος», τότε θα ήμουν πιο ευτυχισμένος. Όλοι το έχουμε σκεφτεί.

Δείτε τώρα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο επισημαίνει η Sonja Lyubomirsky στο βιβλίο της The How of Happiness. Λέει, λοιπόν, εκεί ότι σύμφωνα με μελέτες, το 50% της ευτυχίας μας εξαρτάται από το επίπεδο ευτυχίας με το οποίο γεννιόμαστε (set point), το 40% από τη δραστηριότητα που θα αναπτύξουμε εμείς και μόνο το 10% από τις εξωτερικές συνθήκες!

Πάμε να το κάνουμε πιο κατανοητό. Καθένας από εμάς γεννιέται με ένα συγκεκριμένο επίπεδο ευτυχίας που εξαρτάται από τη μητέρα, τον πατέρα ή και τους δύο γονείς, στο οποίο επιστρέφουμε μετά από εκρήξεις ευτυχίας. Αν δηλαδή το επίπεδο ευτυχίας εκτιναχθεί κερδίζοντας 1 εκ. ευρώ, μετά από λίγο καιρό θα επιστρέψει στο επίπεδο εκείνο με το οποίο έχεις γεννηθεί.

Αν όμως αποδεχθούμε ως αλήθεια ότι οι συνθήκες της ζωής δεν είναι το κλειδί για την ευτυχία μας, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι και πόσο μας ενισχύει. Επίσης, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι ότι το 40% εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, απ’ όλα όσα κάνουμε καθημερινά και το πώς σκεφτόμαστε.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ή να αυξήσουμε το επίπεδο ευτυχίας μας όταν αναπτύξουμε συγκεκριμένες συμπεριφορές και σκέψεις. Να μερικά μοτίβα σκέψεις που χρησιμοποιούν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι:

  • Αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στην οικογένεια και στους φίλους τους, απολαμβάνοντας τις σχέσεις.
  • Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχουν, ειδικά για τα πιο «απλά».
  • Διατηρούν την αισιοδοξία τους, περιμένουν πάντα το καλύτερο.
  • Προσπαθούν να ζουν στο τώρα, όχι στο παρελθόν, ούτε στο μέλλον.
  • Βάζουν την άσκηση στο πρόγραμμά τους.
  • Αντιμετωπίζουν τα προβλήματα ως προκλήσεις και εστιάζουν στη λύση.

Είναι προφανές ότι για να πετύχεις έναν στόχο, όπως το να γίνεις ο καλύτερος σε ένα επάγγελμα, σε ένα άθλημα, ή να μεγαλώσεις ένα παιδί, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι δεν θέλουν να προσπαθήσουν για να αναπτυχθούν πνευματικά και συναισθηματικά. Το να γίνεις ευτυχισμένος απαιτεί μερικές μόνιμες αλλαγές και δέσμευση καθημερινά, αλλά η ανταμοιβή είναι τεράστια. Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού, ένας τρόπος να προσεγγίζεις τον εαυτό σου, τους άλλους και τον κόσμο με άλλη οπτική. Ετσι λοιπόν, αν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος από σήμερα και για το υπόλοιπο της ζωής σου, μπορείς να το κάνεις με το να επιλέξεις την αλλαγή και τη διαχείριση της κατάστασης του μυαλού σου. Μερικοί μύθοι για την ευτυχία:

«Οταν..Αν…»

«Θα είμαι ευτυχισμένος, όταν/αν…». Το είδαμε και προηγουμένως. Η πραγματικότητα είναι ότι όσο θετικές ή αρνητικές είναι οι καταστάσεις της ζωής, έχουν μικρή επιρροή μακροπρόθεσμα στην ευτυχία σου.

Πλούτος

Εκτός από τις επιστημονικές μελέτες, η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι ο πλούτος όχι μόνο δεν σχετίζεται με την ευτυχία, αλλά μπορεί να γίνει και πηγή δυστυχίας. Προφανώς, και εσείς οι ίδιοι να γνωρίζετε ανθρώπους που κέρδισαν αρκετά χρήματα, όμως κατέληξαν χειρότερα από πριν.

Ομορφιά

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν σκεφτόμαστε τη λέξη ευτυχία, δεν εστιάζουμε στην ομορφιά μας. Επίσης, ότι οι όμορφοι εξωτερικά άνθρωποι δεν είναι πιο ευτυχισμένοι από τους υπόλοιπους. Η ομορφιά δεν συνδέεται με την ευτυχία.

Συμπερασματικά, αν είσαι δυστυχισμένος με τη δουλειά σου, με τον γάμο σου, με την εξωτερική σου εμφάνιση ή με οτιδήποτε άλλο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα βάλεις στην άκρη του μυαλού σου για την ώρα. Συνέχιζε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι αυτά τα πράγματα δεν σε εμποδίζουν πραγματικά από το να είσαι πιο ευτυχισμένος. Θυμήσου ότι το 40% της ευτυχίας σου εξαρτάται από σένα, από τις συνήθειες που θα αναπτύξεις και τις πεποιθήσεις που θα διαγράψεις.

Αν παρατηρήσετε τους ευτυχισμένους ανθρώπους, δεν κάθονται απλώς σε μια καρέκλα ευχαριστημένοι με όλα. Κάνουν τα πράγματα να συμβούν. Αναζητούν νέες επιτυχίες, θέτουν νέους στόχους, ελέγχουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Η δική μας προσπάθεια και οι πνευματικές δραστηριότητες που αναπτύσσουμε, έχουν τεράστια επιρροή στο πόσο ευτυχισμένοι είμαστε. Δεν υπάρχει ευτυχία χωρίς δράση.