ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Δεν έχετε πήξει και εσείς με τα διάφορα τσιτάτα που διαβάζετε για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αλλάξετε πεποιθήσεις, να αλλάξετε συνήθειες και να γίνεται η «καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας»; Και να οι συνταγές της ευτυχίας η μία μετά την άλλη, χωρίς να εστιάζει κανείς στη διαδικασία. 

Όλοι θέλουν να αλλάξουν και να εισάγουν θετικές συνήθειες στη ζωή τους. Το θέμα είναι πώς θα το κάνουν; Ποιες είναι οι ενέργειες εκείνες που θα τους επιτρέψουν να δουν αποτελέσματα; Είναι πολύ εύκολο να δίνουμε συμβουλές στον άλλον, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Τα καλά νέα ότι ακόμα και μια μικρή αλλαγή στην καθημερινότητά μας, έχει τεράστια αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Αν διαβάζεις 20 σελίδες κάθε ημέρα από ένα βιβλίο, στο τέλος του μήνα θα έχεις διαβάσει 600 και στο τέλος του χρόνου 7.300, δηλαδή πάνω από 20 βιβλία! Και όλα αυτά με 20 σελίδες την ημέρα. 

Αν στο τέλος του μήνα χάσεις μόνο ένα κιλό, στο τέλος του χρόνου θα έχει χάσει 12! Μικρές συνήθειες που γίνονται με συνέπεια και έχουν διάρκεια, αυτό είναι το μυστικό. Αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο. 

Όλοι μπορούν να ξεκινήσουν γυμναστήριο και να πάνε 2-3 φορές, ή να ξεκινήσουν να γράφουν το νέο τους βιβλίο για μια εβδομάδα, αλλά αν δεν αλλάξουν την πεποίθηση που κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά, θα τα παρατήσουν γρήγορα και δεν θα έχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Και πώς αλλάζει μια πεποίθηση; Όταν αλλάξουμε το αφήγημα για τον εαυτό μας. Όταν αποφασίσουμε το ποιοι θέλουμε να είμαστε. «Ποτέ δεν θυμάμαι τα ονόματα των άλλων, δεν είμαι καλός στην οργάνωση, δεν τα πάω καλά με την τεχνολογία». Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αφηγήματα που διαμορφώνουν την ταυτότητά μας με αποτέλεσμα να ενεργούμε με τρόπο που επαληθεύουν αυτά που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. 

Πώς όμως αλλάζουμε την ταυτότητά μας; Σημειώνοντας μικρές νίκες, που ενισχύουν καθημερινά τις αποδείξεις για τον νέο άνθρωπο που θέλουμε να γίνουμε. Κάθε φορά που πηγαίνετε γυμναστήριο και κάθε φορά που προσέχετε τη διατροφή σας, είστε ένας άνθρωπος που φροντίζει την υγεία του. Κάθε φορά που γράφετε 200 λέξεις, είστε συγγραφέας, κάθε φορά που στέκεστε δίπλα στο παιδί σας είστε σωστός πατέρας/μητέρα. Κάθε μικρή ενέργεια είναι ένα βήμα στο να γίνεται ο άνθρωπος που θέλετε. Άρα, λοιπόν, εστιάζουμε στον τύπο ανθρώπου που θέλουμε να γίνουμε και όχι στο αποτέλεσμα. Οι συνήθειες (καλές ή κακές) διαμορφώνουν την ταυτότητά μας. 

Στο βιβλίο μου Αξίζεις (Εκδόσεις Ανω Τελεία) γράφω τα εξής: «Αν αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας. Αν δεν τον αλλάξετε, θα παίρνετε πάντα τα ίδια αποτελέσματα. Όταν πείτε «ναι, μπορώ», αυτομάτως δημιουργείτε μια προοπτική, ανοίγετε μια πόρτα. Σκέψου λίγο πόσο σημαντικές είναι οι συνήθειες που έχεις υιοθετήσει. Σε καθορίζουν. Από την μικρή μέχρι την πιο μεγάλη. Από την πιο καλή μέχρι την πιο βλαβερή. Εστίασε στις μικρές. Φόρτιζε το κινητό σου από το προηγούμενο βράδυ, διάλεξε τα ρούχα σου από την προηγούμενη ημέρα, προγραμμάτισε τις δράσεις σου, γράψτες σε ένα χαρτί, αφιέρωσε χρόνο στους δικούς σου ανθρώπους, επικοινώνησε μαζί τους, περιποιήσου τον εαυτό σου, βάλε στη ζωή σου την άσκηση, πες ένα «ευχαριστώ» όταν ξυπνάς το πρωί για όλα όσα έχεις, κάνε την ημέρα σου υπέροχη με όλους τους τρόπους. Συνήθως, οι πιο απλοί χρειάζονται. Είσαι ένας ηγέτης, ένας σπουδαίος άνθρωπος».