ΑΛΛΑΖΩ ΣΚΕΨΗ, ΑΛΛΑΖΩ ΖΩΗ

Η λέξη mindset είναι της μόδας. Στην κυριολεξία σημαίνει τοποθέτηση του μυαλού, θέση του μυαλού. Αρα έχει να κάνει με το πώς προσεγγίζουμε μια κατάσταση, ένα γεγονός, μία πρόκληση, τη ζωή την ίδια. Πώς ρυθμίζουμε το μυαλό να ανταπεξέλθει. 

Η ελληνική μετάφραση είναι κοντά στη Νοοτροπία, στον Τρόπο Σκέψης, έννοιες που περιλαμβάνουν μέσα τους την αντίληψη, την απόφαση, τη δράση, τη δέσμευση, την αντιμετώπιση.

Για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, πρέπει αρχικά να αποδεχθούμε, να συμφωνήσουμε με τον εαυτό μας ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε τώρα δεν μας πάει μπροστά, δεν μας εξελίσσει και μας δημιουργεί προβλήματα. Μόνο αν το αποδεχθούμε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα για να προχωρήσουμε. Στη συνέχεια θα πρέπει να εξετάσουμε ποιες είναι αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Γενικά, πολλοί άνθρωποι παραμένουν δέσμιοι των πεποιθήσεών τους απλώς και μόνο επειδή στο μυαλό τους επαναλαμβάνεται το ίδιο μοτίβο σκέψεων.

 • Δεν είμαι αρκετά καλός για να…

– Πρέπει να παντρευτώ μέχρι τα 30

– Χρειάζομαι έναν σύντροφο για να είμαι καλά

– Με επηρεάζει η γνώμη του κόσμου

– Ποτέ δεν θα τα καταφέρω

– Είμαι πολύ μεγάλος για αυτό

– Είμαι πολύ μικρός για αυτό

– Αυτό είναι μόνο για άνδρες / γυναίκες

– Μετά τα 50 αλλάζουν πολλά

– Είμαι πολύ ψηλός / κοντός για αυτό

– Αν ξεκινούσα σε εκείνη την ηλικία…

ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Στη μία είμαστε αναγκασμένοι να αποδεικνύουμε συνέχεια ότι είμαστε έξυπνοι, ταλαντούχοι και να ψάχνουμε την αναγνώριση. Στην άλλη να μαθαίνουμε συνέχεια κάτι καινούργιο, να αναπτυσσόμαστε και να προοδεύουμε. 

Στη μία, η αποτυχία είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Στην άλλη, η αποτυχία είναι εμπειρία, είναι μάθημα. Ο τρόπος που ζούμε και ερμηνεύουμε καταστάσεις, οι αξίες μας, οι συνήθειές μας, είναι απλώς πεποιθήσεις. 

Υπάρχουν πολύ δυναμικές πεποιθήσεις που απελευθερώνουν όλο το δυναμικό που έχουμε και άλλες που δεν μας αφήνουν να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε και μας περιορίζουν. 

Αν δεν σας αρέσουν τα αποτελέσματα των καταστάσεων που βιώνετε, τότε αλλάξτε τις αντιδράσεις σας. 

Αλλάξτε τις συνήθειες σας, αλλάξτε φίλους, αλλάξτε τις σκέψεις σας, αλλάξτε τον τρόπο που μιλάτε στον εαυτό σας και στους άλλους. 

Συνεχίζουμε να κάνουμε τα ίδια πράγματα και να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Αν επιθυμείτε κάτι διαφορετικό, πρέπει να κάνετε κάτι διαφορετικό. 

Όταν πείτε «ναι μπορώ» ή «γιατί όχι;», αυτομάτως δημιουργείτε μια προοπτική, ανοίγετε μια πόρτα. Αναλάβετε την ευθύνη της ζωής σας. Μπορούμε να κάνουμε πιο υγιεινή διατροφή, να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, να συνεχίσουμε τις σπουδές μας, να μάθουμε μια ξένη γλώσσα, να βρούμε χρόνο για όλα όσα μας αρέσουν. Γιατί όμως δεν τα κάνουμε όλα αυτά; Επειδή εμπεριέχουν κάποια μορφή κινδύνου, ρίσκου ή σκληρής προσπάθειας. Υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχουμε, να κάνουμε λάθος, να ακούσουμε αρνητικά σχόλια από το περιβάλλον μας, να χάσουμε χρήματα. 

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε τον κίνδυνο, δεν κάνουμε τίποτα και απλώς παραπονιόμαστε.  Θα γίνετε σπουδαιότερος άνθρωπος όταν αναπτύξετε νέες δεξιότητες, νέες συμπεριφορές, νέες ικανότητες.

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνουμε και το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσουμε ποιος άνθρωπος θέλουμε να είμαστε. Δεν χρειάζεται να βρούμε τον εαυτό μας, στην πραγματικότητα επινοούμε τον εαυτό μας, τον δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. 

Οι άλλοι βλέπουν σε εμάς αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας. Αυτός που πιστεύει ότι είναι κατώτερος, είναι κατώτερος. Αυτός που πιστεύει ότι είναι ανόητος, είναι ανόητος, γιατί ενεργεί ανάλογα για να επιβεβαιώσει την άποψή του. Και το αντίθετο. 

Αν πιστέψουμε ότι είμαστε σημαντικοί, είμαστε σημαντικοί. Είναι ανάγκη να αποφασίσουμε ποια είναι η δική μας αλήθεια και να την εκφράσουμε. Ποιες είναι οι επιθυμίες μας, πώς θέλουμε να λειτουργούμε και τι θέλουμε να πιστεύουμε. 

Αν δεν είστε πρόθυμοι να αμφισβητήσετε τις πεποιθήσεις σας, τότε θα παίρνετε τα ίδια αποτελέσματα. Αλλάξτε όσα μπορούν να αλλάξουν και αποδεχθείτε τα υπόλοιπα. 

Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από άλλους ανθρώπους στις αλλαγές που θέλετε να κάνετε. Είναι δική σας επιλογή το πώς θα ζήσετε τη δική σας ζωή. Σημασία έχει τι κάνετε εσείς με τη ζωή σας, όχι τι κάνει εκείνη. 

Το είδος του προσώπου που θα είμαστε σε ένα, δύο, πέντε, δέκα χρόνια, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μελλοντικό σας περιβάλλον

 • Επιλέξτε ανθρώπους που σκέφτονται προοδευτικά, που αναπτύσσονται, που πηγαίνουν μπροστά. 
 • Ζητήστε συμβουλές από επιτυχημένους, κάντε νέες παρέες, βρείτε νέα ενδιαφέροντα. Βγάλτε από τη ζωή σας το κουτσομπολιό και τους ανθρώπους που δηλητηριάζουν τη σκέψη σας. 
 • Βρείτε ομάδες στα social media που έχουν κοινό σκοπό με τον δικό σας, μοιραστείτε τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες. Υπάρχουν άπειρες αυτοβιογραφίες επιτυχημένων προσωπικοτήτων που μπορείτε να διαβάσετε. 
 • Κατά τη διάρκεια της αλλαγής σας μπορεί να διαπιστώσετε ότι με ανθρώπους που ήσασταν κοντά, τώρα δεν έχετε τίποτα κοινό. Παρέα μαζί τους έκανε ο προηγούμενος εαυτός σας. Ο καινούργιος έχει άλλες απαιτήσεις. 
 • Ο τρόπος που σκεφτόμαστε καθορίζει το πώς ενεργούμε. Και αυτό με τη σειρά του καθορίζει το πώς αντιδρούν οι άλλοι σε εμάς. 
 • Ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε αυτά που μας συμβαίνουν επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας, τους άλλους και το περιβάλλον που ζούμε. 
 • Ένας τρόπος για να αλλάξουμε τις σκέψεις μας είναι να θυμόμαστε ότι τις κάνουμε εμείς. Εμείς τις επιλέγουμε. Ένα λάθος που κάνουμε με τις σκέψεις μας, εκτός από το να τις χαρακτηρίζουμε, είναι ότι πιάνουμε κουβέντα μαζί τους. Τις αναλύουμε, πλάθουμε σενάρια που τις περισσότερες φορές δεν ισχύουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά τα συναισθήματα μας και οι αντιδράσεις μας.

Σε περίπτωση που δεν αναλάβετε δράση δεν ισχύει τίποτα. Αν περιμένετε να δημιουργηθούν οι τέλειες συνθήκες, τότε θα περιμένετε για πάντα και η ζωή είναι πολύ μικρή. Ίσως μικρότερη απ’ ότι φανταζόμαστε. 

Αυτό που διαχωρίζει τους επιτυχημένους από τους αποτυχημένους είναι ότι οι πρώτοι ενεργούν. Απλώς ξεκινούν και στον δρόμο μαθαίνουν από τα λάθη τους, κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και συνεχίζουν. Μπείτε στο παιχνίδι και θα μάθετε στην πράξη. Αν δεν κάνετε τίποτα, δεν θα μάθετε τίποτα και δεν θα βελτιωθείτε ποτέ. 

Κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να δημιουργήσετε τη ζωή που θέλετε, στους τομείς που θέλετε και αφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να προχωράτε προς την κατεύθυνση που έχετε ορίσει. 

Αν το σύμπαν έχει διαφορετικά σχέδια για εσάς, πολλές φορές είναι και καλύτερα απ’ αυτά που είχατε στο μυαλό σας.  Όταν ζητάμε αλλαγή θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου. 

Δείτε τα πράγματα όχι όπως είναι τώρα, αλλά όπως μπορούν να γίνουν. Η μελλοντική εικόνα προσθέτει αξία στα πάντα. «Αυτή τη στιγμή δεν είμαι ικανοποιημένος από τη δουλειά μου. Με ενοχλεί που το αφεντικό μου μου σπάει τα νεύρα και θέλω να ανοίξω ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να πουλάω βιβλία». 

Ξεκινήστε να το κάνετε πράξη άμεσα με κινήσεις που φαίνονται ασήμαντες, αλλά είναι τα πρώτα λιθαράκια που μπαίνουν για την υλοποίηση του στόχου. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες από το ίντερνετ, να ρωτήσετε τον λογιστή σας για το πώς γίνεται η έναρξη μιας επιχείρησης και πολλά άλλα.

Να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, μην βιάζεστε να απορρίψετε ό,τι σας προτείνουν επειδή οι αξίες και οι πεποιθήσεις σας είναι διαφορετικές. Πειραματιστείτε. Γνωρίστε νέα άτομα, πηγαίνετε να φάτε σε ένα νέο εστιατόριο, βρείτε μια νέα διαδρομή για να πηγαίνετε στη δουλειά σας, κάντε κάτι διαφορετικό το Σαββατοκύριακο. 

 • Ξυπνήστε και πείτε ότι σήμερα είναι ακόμα μία υπέροχη ημέρα που σας χαρίστηκε. Θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να μην πάει χαμένη.
 • Να χαμογελάτε, να είστε ευγενής και να κάνετε το σύμπαν λίγο καλύτερο απ’ ότι ήταν χθες.
 • Πάρτε την ευθύνη για τη ζωή σας
 • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με τους άλλους 
 • Μην σας απασχολεί το τι θα πει ο κόσμος

Τελικά, αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζει αν αποφασίσει: 

Να είναι ανοιχτός σε νέες εμπειρίες,

Να προοδεύει, 

Να χρησιμοποιεί την αποτυχία ως οδηγό και μάθημα, 

Να είναι ανοιχτός στην πνευματική αναζήτηση, 

Να μπορεί να αγαπήσει με ενσυναίσθηση,

Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Η μαγεία υπάρχει μέσα μας. Ενεργοποιήστε τη, δώστε της χώρο να απελευθερωθεί και θα κάνει θαύματα.