Η ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΔΑ

Πρόσφατα βρέθηκα σε μία κοινωνική εκδήλωση και συνομιλούσα με έναν γνωστό μου για την αυτοβελτίωση. Ο ίδιος έδειχνε την ανάγκη να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία με το να ξεκινήσει να διαβάζει κάποια βιβλία. Μου ζήτησε, μάλιστα, να του προτείνω μερικά επειδή δεν ήξερε από πού να αρχίσει.

«Κάποιοι φίλοι μου έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την αυτοβελτίωση επειδή είναι η μόδα της εποχής», μου έλεγε. Για τον ίδιο δεν ισχύει, καθώς τώρα τελευταία πέρασε μια δύσκολη κατάσταση από την οποία προφανώς πιστεύει ότι θα βοηθηθεί με το να βοηθήσει τον εαυτό του.

Η αυτοβελτίωση δεν είναι μόδα. Αν ξεκινήσεις να διαβάζεις βιβλία, να γράφεις τις μικρές σου νίκες, να προσφέρεις μηχανικά, τότε το μόνο που θα κάνεις είναι μια τρύπα στο νερό. Γρήγορα θα απογοητευτείς και θα τα παρατήσεις.

Αν δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να αναζητήσεις τον βαθύτερο εαυτό σου, τη δική σου αλήθεια, μην ασχοληθείς. Συνέχισε τη ζωή που κάνεις και θα έρθει και η ώρα σου. Εύχομαι μόνο να μην προκύψει η ανάγκη αυτή όταν περάσεις μια πολύ δύσκολη κατάσταση στη ζωή σου. Συνήθως, έτσι γίνεται.

Δεν είναι μόδα η πρόοδος, δεν είναι μόδα να ακολουθήσεις το όνειρό σου, δεν είναι μόδα να σπάσεις τα δεσμά που σε τυλίγουν χρόνια, δεν είναι μόδα να πετάξεις όλες τις πεποιθήσεις που σου βάζουν εμπόδια.

Αιώνια και παντοτινή μόδα είναι να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να βιώσεις την εσωτερική χαρά που θα σε οδηγήσει στην αυτοεκπλήρωση. Αυτό, ναι, είναι μόδα.